fbpx

50 de ani de cercetare și dezvoltare continuă SAP2000 – ETABS

With gratitude, from Ashraf
01/09/2022
Transformarea industriei construcțiilor prin digitalizare
15/06/2023
Show all

50 de ani de cercetare și dezvoltare continuă SAP2000 – ETABS

When I met Professor Wilson more than 40 years ago, I could not have known how his work would change the world, or even my life. Had it not been for him, I would not have gotten my first job. I would not have learned computer programming, nor would I have stumbled upon the inspiration to found Computer & Structures, Inc. Had it not been for his generosity, SAP2000 and ETABS might not even exist today, and my own life most certainly would bear no resemblance to the life I lead now. Ed Wilson has been my friend and mentor for nearly half a century. He is a bright, beaming star of our profession, a true visionary and a guiding light for all of us

Ashraf Habibullah, President and CEO of Computers and Structures, Inc (CSi) for CONNECTIONS – The EERI Oral History Series in May, 2016

Ashraf Habibullah și Ed Wilson la birourile Computers and Structures, Inc – Walnut Creek, California, 2015

Anul 2022 marchează aniversarea a 50 de ani de la lansarea primelor variante ale celor mai populare soluții CSi – SAP2000 și ETABS! Azi, datorită milioanelor de utilizatori din întreaga lume, SAP2000 și ETABS sunt parte din procesul de proiectare a celor mai impresionante structuri, care definesc skyline-urile a tot mai multe orașe de referință.

Povestea celor 5 decenii de cercetare și dezvoltare care au făcut din SAP2000 și ETABS ceea ce reprezintă azi, este o poveste despre dorința de a construi o lume mai bună și mai sigură, despre pasiune, dedicare și nu în ultimul rând despre oameni și recunoștință. Unul dintre acești oameni este Ashraf Habibullah, care în 1975 a pus bazele CSi din recunoștiință pentru oamenii care l-au inspirat și au crezut în el la începutul carierei și din dorința de a inspira la rândul său alți oameni.

Începutul merge însă mai departe în timp, plasând povestea în anul1953, când Edward Wilson, omul care a pus bazele teoriei din spatele programelor SAP și TABS, își începea studiile la Universitatea Berkeley, California. Ed. Wilson era pe atunci un tânăr ambițios și pasionat cu un potențial imens care avea nevoie să fie descoperit și dezvoltat, pentru a putea la rândul său să intuiască potențialul în alți tineri ambițioși și pasionați, cum avea să îl descopere pe Ashraf, 20 de ani mai târziu. Dezvoltarea teoriei din spatele programelor SAP și TABS care optimizează azi procesul de proiectare înspre un grad mai mare de siguranță și reziliență , împreună cu cercetarea pe metoda elementului finit care a schimbat cursul ingineriei în domenii cheie, construind lumea așa cum o știm azi, sunt doar o parte din contribuția lui Edward Wilson, care fac din acesta o personalitate de referință în domeniul ingineriei structurale.

De la SOLID SAP la SAP80

1970 – prima versiune SAP

Înlocuind programul existent ASOLID (dezvoltat pentru domeniul ingineriei aerospațiale) și oferind pentru prima dată opțiunea de analiză dinamică, prima versiune de SAP nu s-a bucurat de o popularitate foarte ridicată, fiind necesare ca date de input toate cele 3 coordonate (x,y,z) ale fiecărui nod, prin comparație  cu programele FRAME ( FRMSTC, FRMDYN) care cereau doar cota de nivel a fiecărui etaj și poziția stâlpilor.

1972 – SOLID SAP

Deoarece conceptul SAP a fost o muncă colectivă, dezvoltată de studenți în laboratoarele facultății, documentația acestuia era inconsistentă. De asemenea, se utiliza metoda Ritz pentru calculul modurilor normale de vibratie. Astfel, SAP în prima lui formă avea încă nevoie de îmbunătățiri. Au mai durat 2 ani pentru a finisa programul și documentația și pentru a ajunge la o versiune care răspundea mai bine cerințelor pieței. Astfel s-a dezvoltat SOLID SAP, versiunea statică a SAP-ului inițial, 95% dintre inginerii vremii folosind exclusiv analiza statică.

1973 – SAP IV

SAPIV a marcat momentul introducerii analizei liniare dinamice, cu ajutorul tezei de doctorat a lui Klaus-Jurgen Bathe, The structural Eigenvalue Problem, care a dezvoltat o nouă metodă numerică și o secvență Fortran pentru a calcula modurile normale de vibratie pentru structuri mari, supuse la acțiuni seismice – The Subspace Iteration Model. Cu toate acestea, SAPIV nu avea posibilitatea de vizualizare grafică a modelului, această opțiune urmând să fie contribuția ulterioară a lui Ashraf Habibullah.

Bucurându-se de o popularitate crescută, SAP IV a atras 28 de companii care au început să susțină cercetarea și dezvoltarea continuă a programului.

1979 – SAP80

Tranziția la computere personale a favorizat dezvoltarea versiunii SAP80, un nou program bazat pe elemente finite mai precise și metode numerice rapide. Ed. Wilson a testat și a optimizat prima versiune SAP80 cu ajutorul feedback-ului celor aproximativ 100 de utilizatori.

De la TABS la ETABS

Tot pentru a veni în întâmpinarea nevoilor specialiștilor și ale pieței, și pornind de la programul FRMYD care era familiar, s-a dezvoltat primul program 3D, menit să ofere posibilitatea de a analiza torsiunea indusă de forța seismică – TABS. Testat și optimizat de asemenea prin feedback-ul utilizatorilor, TABS îl aduce în poveste pe Ashraf Habibullah, utilizator, promotor și ulterior co-dezvoltator al programului.

ETABS (Extended version of TABS) s-a dezvoltat prin înlocuirea elementelor grindă-stâlp cu cadre 3D (utilizate în SAP IV) pentru a rezolva o serie de provocări tehnice care s-au sesizat în utilizare printre care diferențele dintre frecvențele măsurate și cele obținute în program.

Evoluția din spatele liniilor de cod

Cele 5 decenii de istorie a SAP și ETABS se pot rezuma într-o succesiune de contexte favorabile care au sincronizat oamenii potriviți la momentul potrivit și i-au adus împreună pentru a scrie 50 de ani de cercetare și dezvoltare continuă, contribuind la proiectarea, modelarea și analiza structurilor așa cum le știm și le practicăm azi!

Manual de utilizare SAP IV – Iunie 1973