fbpx

[Studiu de caz] Di&A Design Consulting

Etabs Basics Step by Step: Perspectiva participanților la curs și impresiile lor în urma acestuia
25/02/2021
Popp & Asociații
[Studiu de caz] Popp & Asociații
11/05/2021
Show all

[Studiu de caz] Di&A Design Consulting

DIA1

Sursă foto: Di&A Design Consulting

Din dorința de a vă prezenta proiectele care au la bază programele CSi Structural Software, am discutat cu cei de la DI&A Design Consulting, o companie de proiectare și consultanță în domeniul structurilor de rezistență pentru construcții. Aceștia activează pe piață din anul 2012 și au ca activități proiectarea, verificarea și expertiza structurilor de rezistență pentru construcții, indiferent de materialul utilizat, destinația funcțională a construcției sau complexitatea ei.

Printre cele mai importante proiecte realizate de DI&A Design Consulting, putem aminti EXPO, UPSITE, LUXURIA RESIDENCE, GREENFIELD BUCUREȘTI, GREENFIELD CONSTANȚA, AVIAȚIEI TOWER, SEVASTOPOL, SEDIU EROU ȘERBAN ION.

Proiectul care a avut la bază software-urile de programare CSi, finalizat în 2020, a fost EXPO, fiind un imobil multifuncțional (birouri, comerț, administrație), situat în București, Sector 1. Clădirea dispune de Corpul A, format din 3S+P+18E+ETh și Corpul B1 și B2: 3S+P+7E+ETh. Sistemul structural este alcătuit din beton armat monolit cu nuclee centrale și cadre perimetrale.

Ca diferențiatori semnificativi putem aminti amplitudinea proiectului în dimensionarea structurilor. A fost studiată interacțiunea teren-structură prin considerarea domeniului de variație a proprietăților terenului, precum și comportarea structurii în domeniul post elastic. S-au studiat ipoteze care au generat multiple modele de calcul cu valori limită inferioare și superioare ale elementelor de tip link folosite pentru modelarea comportării SSI a elementelor de la interfața teren-structură.

„Corpul A este cel care se diferențiază de alte proiecte, deoarece acesta nu este flexibil în torsiune. Urmărind cerințele de arhitectură (formă a literei „U” în plan), sistemul structural a necesitat analize aprofundate (static neliniare și dinamic neliniare) pentru se putea demonstra cele de mai sus. Pe lângă alte diferențe se numără și conformarea unei structuri funcționale care să se muleze pe arhitectura suplă. Totodată, presiunile mari generate de rezemarea clădirii la interfața cu terenul au condus către soluții de fundare speciale (radier pilotat). Nu în ultimul rând, a fost necesară identificarea unor metode pentru a eficientizarea maximă a execuției, cu menținerea costurilor în parametrii rentabili.”

– DI&A Design Consulting

În desfășurarea proiectului s-a optat pentru software-ul ETABS datorită experiențelor anterioare și a validării rezultatelor obținute anterior. S-au dezvoltat foi de calcul calibrate pe rezultatele exportate din ETABS și s-a optat pentru interoperabilitatea între programele din suita CSI și alte programe.

Beneficiile principale pentru care s-a optat pentru ETABS:

  • Timp scurt de modelare;
  • Posibilitatea de a modela probleme speciale de inginerie, printre care se numără: deplasări impuse, impact între corpuri, schimbarea proprietăților mecanice în funcție de starea/pasul de solicitare;
  • Interfață ușor de utilizat și prietenoasă;
  • Acomodarea rapidă a eventualelor modificări;
  • Interpretarea și sortarea facilă a rezultatelor;

Funcționalități folosite în cadrul software-ului ETABS:

  • Allow Multiple Towers
  • Nonlinear Staged Construction
  • Spring Coefficient
  • Link Element
  • Response Spectrum
  • Export DWG/DXF
  • Design Concrete/Steel Frame Design
  • Import/Export Data (de modelare)

ETABS a facilitat desfășurarea proiectului prin diminuarea și accelerarea procesului de proiectare. În plus, ipotezele considerate pentru studierea interacțiunii SSI și datele obținute din programe speciale de calcul geotehnic au putut fi cuantificate în software cu elementele de tip link și cazuri de tip Nonlinear Staged Construction. Astfel, a putut fi realizată modelarea variației proprietăților mecanice în timp.

Software-ul a contribuit și la facilitarea muncii echipei. Interoperabilitatea între programele din suită au făcut posibilă exportarea elementelor pentru calculul în programul dedicat (spre exemplu, ETABS -> SAFE/CSICOL). Mai mult, calculul elementelor componente ale structurii a putut fi abordat în paralel.

Impactul pe care programul ETABS l-a avut asupra proiectului a fost pozitiv prin prisma faptului că acesta s-a derulat și finalizat conform termenelor angajate.

Mai jos, puteți vedea câteva randări ale proiectului, poze de pe șantier și imagini din program.

Randări ale proiectului:

Sursă foto: Di&A Design Consulting
Sursă foto: Di&A Design Consulting
Sursă foto: Di&A Design Consulting

Poze de pe șantier:

Sursă foto: Di&A Design Consulting
Sursă foto: Di&A Design Consulting
Sursă foto: Di&A Design Consulting

Imagini din proiect:

Sursă foto: Di&A Design Consulting
Sursă foto: Di&A Design Consulting

Vezi și alte studii de caz care au la bază soluțiile CSi Structural Software.