fbpx

CSi Structural Software: „Elementele cheie pentru atingerea succesului sunt unitatea și sinergia între membrii echipei”

SAP2000
SAP2000, cea mai eficientă soluție pentru analiza și proiectarea unei structuri
23/05/2022
With gratitude, from Ashraf
01/09/2022
Show all

CSi Structural Software: „Elementele cheie pentru atingerea succesului sunt unitatea și sinergia între membrii echipei”

CSi la Undergraduate Seismic Design Competition

Sursă: UTCN SDC

Colegii noștri au participat și anul acesta la „Undergraduate Seismic Design Competition”, de unde s-au întors cu premiul cel mare, ducând din nou Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca pe podium.

Am vrut să împărtășim toată experiența și cu voi, astfel că le-am pregătit o serie de întrebări, la care ne-au răspuns și ne-au povestit ce a însemnat pentru ei competiția de anul acesta. Am urmărit astfel să aflăm care au fost cele mai mari provocări, ce i-a diferențiat și care a fost secretul succesului lor. Toate acestea le puteți afla chiar de la ei în interviul de mai jos.

  1. Ce este Undergraduate Seismic Design Competition?

Undergraduate Seismic Design Competition este un concurs de inginerie seismică, organizat anual în Statele Unite ale Americii de către Earthquake Engineering Research Institute (EERI). Competiția are loc în cadrul conferințelor EERI (locale sau naționale, cele din urmă fiind organizate din patru în patru ani) și este dedicată studenților din ciclul de licență (inginerie structurală și arhitectură) de pe întreg mapamondul.

  1. Care e scopul acesteia?

Tema majoră a concursului constă în proiectarea și construirea unei structuri multietajate din lemn de balsa. Conceptul structural din spate urmărește să răspundă unui set de reguli impuse referitoare la materiale, înălțime și dimensiuni în plan, astfel încât rezultatul final – macheta din lemn de balsa – să aibă o greutate optimă și un răspuns seismic favorabil în urma testării acesteia la 2 simulări de cutremur de intensități diferite.

Mai mult decât tema în sine, scopul concursului este de a oferi studenților șansa de a avea o primă interacțiune cu reprezentanți ai mediului profesional, deschizând astfel oportunități de creștere și dezvoltare.

  1. Cine poate participa la această competiție?

Competiția se adresează studenților din ciclul licență, din domeniul ingineriei structurale și al arhitecturii. Aceștia trebuie să fie membri EERI pentru a putea face parte din echipă.

  1. Unde se desfășoară competiția?

Seismic Design Competition are loc în fiecare an în Statele Unite ale Americii/ Canada, însă în orașe diferite, în funcție de locația aleasă pentru desfășurarea conferinței EERI.

Până acum, echipele SDC UTCN au avut șansa să concureze în San Diego, San Francisco, Los Angeles (California), Memphis (Tennessee), Seattle (Washington), Anchorage (Alaska), Boston (Massachusetts), Portland (Oregon), Vancouver (Canada) și Salt Lake City (Utah).

  1. Cum a fost experiența concursului “2022 Undergraduate Seismic Design Competition”?

După un an de pandemie în care competiția s-a desfășurat online, într-un format diferit față de toate celelalte ediții, putem spune că ediția “2022 Undergraduate Seismic Design Competition” a fost cu adevărat o provocare. Am lucrat însă cu o echipă de studenți dedicați și pasionați care au făcut față cu succes tuturor provocărilor.

  1. De câți ani participați la concurs?

La Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, SDC are o tradiție de 12 ani, prima participare a echipei având loc în 2011, în San Diego (California).

  1. Care a fost cea mai mare provocare în crearea acestui proiect?

Având în vedere faptul că echipa care a reprezentat Universitatea Tehnică în 2021 a avut de îndeplinit cu totul alte cerințe, creându-se astfel un an de „pauză” de la ceea ce a însemna în mod uzual Seismic Design Competition, cea mai mare provocare a acestui an a fost asigurarea continuității în cadrul echipei și transmiterea informațiilor adunate de generațiile anterioare, pentru a reveni back on track. Ajunși în State, am constat că majoritatea echipelor s-au confruntat cu aceeași provocare anul acesta, unele dintre ele resimțind efectele pandemiei la o intensitate chiar mai mare.

Pe lângă contextul global, fiecare an vine cu câte o provocare tehnică unică dată de obicei de forma în plan și elevație, impusă pentru modelul structural de către regulamentul oficial. Anul acesta, scopul din punct de vedere structural a fost asigurarea unei variații constante a rigidității pe înălțime, având în vedere schimbarea de secțiune între etaje. Acest lucru a creat provocări atât la nivel de modelare și analiză, cât și la partea de execuție a machetei din lemn de balsa.

  1. Cum a luat naștere conceptul câștigător și cu ce se diferențiază acesta față de restul ideilor concurente?

Conceptul câștigător este rezultatul a 9 luni de muncă, nenumărate analize rulate în programul de calcul structural și 3 iterații de modele realizate din lemn de balsa, testate pe masa seismică, optimizate de la iterație la iterație. Cu toate acestea, mai mult decât elementele tehnice, considerăm că ceea ce diferențiază echipa UTCN de concurență, este seriozitatea cu care aceasta tratează participarea la competiție. Tradiția celor 12 ani de experiență și rezultate anterioare excepționale sunt fundamentul pasiunii și dedicării investite an de an de generațiile care au șansa de a reprezenta Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca peste ocean și de a plasa încă o dată România pe podium.

  1. Din cine a fost alcătuită echipa câștigătoare și îndrumătorii acesteia?

Echipa câștigătoare a fost formată anul acesta din 10 studenți, 7 de la Facultatea de Construcții (Vasile-Mădălin CAZACU, Daniel GIURGIU, Bianca-Florina GLIGA, Tudor-Anton LOMICOVSCHI, Ioana POPESCU, Irina-Maria STOIAN, Attila SZASZ) și 3 de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism (Larisa POPA, Andrei MUREȘAN, Sabina NIȚULESCU).

În calitate de coordonatori și mentori ai echipei, există 3 profesori și profesioniști în domeniu: Ș. l. dr. ing. Ovidiu PRODAN, Ș. l. dr. ing. Bianca Roxana MARTON, și Ș. l. dr. arh. Paul Mihai MOLDOVAN.

Pentru a asigura continuitatea și o transmitere constantă a cunoștințelor din generație în generație, îi menționăm de asemenea pe cei 3 adviseri de anul acesta, Andreea Ioana MANEA, Teodora COCARI și Gabriela PETRUȚ.

  1. Cine a participat din cadrul companiei CSi?

Suntem mândri și în același timp onorați că întreaga echipă CSi Structural Software România a fost implicată în procesul de coordonare a echipei câștigătoare de anul acesta. Doi dintre membrii echipei CSi, domnul Ovidiu Prodan și doamna Bianca Marton sunt parte esențială a poveștii SDC în calitate de coordonatori încă de la primele capitole ale acesteia iar doamna Iulia Prodan a devenit pe parcurs un real sprijin pe partea tehnică referitoare la terenul de fundare și infrastructură.

  1. Ce considerați că este absolut vital în conceperea și executarea unor proiecte de succes?

Dacă vorbim de proiecte de echipă, cum e cazul Seismic Design Competition, putem afirma că elementele cheie sunt unitatea și sinergia între membrii echipei. De asemenea, cele mai bune idei, fără pasiune, implicare și ambiție, pot rămâne la stadiul de idei. Astfel, munca constată, realizată cu și din pasiune pentru îndeplinirea unui scop comun, reprezintă cu siguranță elementul absolut vital în conceperea și executarea proiectelor de succes.

  1. Care a fost cea mai interesantă parte a întregii experiențe?

Fiecare participare și implicit fiecare călătorie aduce cu sine experiențe unice și de neuitat. Numitorul comun este însă an de an sentimentul pe care îl trăiesc studenții în momentul în care realizează statutul pe care UTCN l-a dobândit în rândul participanților la Seismic Design Competition. Faptul că, contrar așteptărilor, studenți și cadre didactice de la cele mai prestigioase universități ale lumii și de asemenea profesioniști în domeniul ingineriei structurale știu și respectă numele Universității Tehnice din Cluj-Napoca nu poate decât să ne bucure și să ne ofere speranța că viitorul arată bine.

  1. Cât a durat crearea întregului concept și executarea acestuia?

Experiența concursului începe de la primirea regulamentului oficial, undeva în luna octombrie, și se extinde pe parcursul a 6 sau 9 luni, în funcție de perioada de desfășurarea a competiției (martie pentru edițiile desfășurate în cadrul conferințelor locale sau iulie pentru edițiile desfășurate în cadrul conferințelor naționale). Astfel, timp de 9 luni în cazul ediției de anul acesta, a luat formă conceptul arhitectural și cel structural, s-a concretizat forma machetei în urma mai multor iterații, în paralel desfășurându-se strângerea de fonduri din sponsorizări.

  1. Doriți să participați și anul următor la această competiție?

Cu siguranță UTCN va avea reprezentanți la competiție și anul viitor, pentru a duce mai departe tradiția și experiența construită de generațiile anterioare și de asemenea pentru a menține numele României pe podium!