fbpx

[Interviu] Dr. ing. Mihai Pavel: Ce înseamnă profesia de inginer proiectant de structuri, care este rolul asociațiilor profesionale și ce proiecte există în ingineria civilă

[Interviu] Viorel Popa, conf. dr. ing. UTCB: Care sunt direcțiile învățământului superior de construcții, cum contribuie AICPS la dezvoltarea inginerilor și care sunt beneficiile sistemelor CSi
26/01/2021
Perspectiva participanților la cursul de „Concepte de conformare seismică a structurilor de beton”
08/02/2021
Show all

[Interviu] Dr. ing. Mihai Pavel: Ce înseamnă profesia de inginer proiectant de structuri, care este rolul asociațiilor profesionale și ce proiecte există în ingineria civilă

Foto by Freepik

Mihai Pavel are peste 19 ani de experiență în domeniul construcțiilor civile. În perioada 2002-2007 a fost preparator și asistent la Catedra de Construcții din Beton Armat din cadrul Universității Tehnice de Construcții din București. Din 2009, el este doctor în inginerie civilă în cadrul aceleași universități, fiind totodată membru fondator al proiectului Encipedia.

Pentru început, spuneți-ne câteva cuvinte despre dumneavoastră.

Mă numesc Mihai Pavel, sunt inginer proiectant în domeniul construcțiilor civile cu o experiență în domeniu de 19 ani. Activitatea mea se desfășoară cu precădere în domeniul verificării proiectelor pentru clădiri noi și a evaluării structurilor din beton pentru construcții existente.

Ce v-a determinat să alegeți domeniul construcțiilor?

Domeniul construcțiilor este pentru mine atât o tradiție de familie, cât și un sector în care pregătirea tehnică teoretică se armonizează cu practica cotidiană. Proiectarea constructiilor este o ramură a ingineriei în care rezultatele aplicării cunoștintelor teoretice sunt vizibile, imediate, dar, în același timp, durabile.

De ce considerați că este importantă profesia de proiectant structuri pentru viața de zi cu zi?

Consider că profesia de inginer proiectant de structuri este una care a însoțit dezvoltarea societății umane din cele mai vechi timpuri. Una dintre necesitățile de bază ale dezvoltării umane este cea legată de crearea unui adăpost solid. Aceasta se va menține în continuare, indiferent de direcțiile pe care le va creiona viitorul.

Spre ce se îndreaptă învățământul superior, cu precădere cel din domeniul construcțiilor?

Nu cred ca sunt în masura să emit păreri pertinente legate de viitorul învățământului superior în construcții, dar mă bucur cand întâlnesc absolvenți tineri valoroși formati în universitățile tehnice de profil din țara noastră, cu dorința de a excela în domeniu. Și, spre bucuria mea, în ultima perioadă am avut plăcuta ocazie de a interacționa cu mulți astfel de tineri.

De ce este nevoie de cursuri postuniversitare pentru inginerii care au terminat facultatea?

Cursurile postuniversitare, alături de activitățile practice desfășurate în birouri de proiectare sau în șantiere, contribuie în mod semnificativ la formarea profesională a unui inginer. Așa cum o structură se construiește începând cu fundația, așa și un inginer își începe pregătirea în facultate, formarea profesională ulterioară reprezentând partea supraterană, cea vizibilă, așezată pe fundațiile pregătirii academice.

Care sunt beneficiile principale pe care le oferă cursurile realizate de AICPS în parteneriat cu CSi România la care veți participa?

Credem că acest prim eveniment organizat pentru tinerii ingineri proiectanți de structuri din Transilvania va fi un prilej bun de interacțiune profesională. Suntem convinși că orele petrecute împreună vor naște discuții fructoase, generatoare de experiențe utile pentru toti participanții.

Ce este AICPS (Asociația Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri) și ce obiective vizează aceasta? De ce este nevoie de o asociație profesională de acest tip?

AICPS a fost fondată în urma cu mai mult de 30 ani, fiind cea mai importantă comunitate profesională a inginerilor proiectanți de structuri. AICPS urmăreste creșterea prestigiului profesiei de inginer constructor din România prin inovare, acumularea experienției profesionale colective și diseminarea cunoștințelor tehnice. Este nevoie de o asociație profesională puternică pentru ca interesele comunității profesionale să poată fi reprezentate în mod unitar și ferm.

Ce beneficii și avantaje are un membru al asociației AICPS?

Membrii AICPS beneficiază de condiții speciale tehnico-economice în cadrul evenimentelor sau proceselor desfășurate la nivelul Asociației (cursuri, reviste, conferințe, asigurări profesionale, parteneriate, achiziții de programe de calcul, etc). Prin aderare la AICPS, aceștia se bucură, de asemenea, de sprijinul și îndrumarea comunității profesionale AICPS.

Știm că sunteți implicat în proiectul EnciPedia.org, enciclopedia în inginerie civilă. Cum s-a născut acest proiect și care sunt scopurile sale principale?

Encipedia este un proiect început în 2012, din dorința de a crea un spațiu de interacțiune profesională. Cei interesați de acesta pot accesa informații tehnice împărtășite de către alți ingineri sau pot purta discuții legate de teme întâlnite în activitatea cotidiană. Encipedia este un proiect voluntar, iar accesul este gratuit. Proiectul este deschis oricui dorește să contribuie cu conținut legat de teme tehnice din ingineria civilă.

La final, vrem să aflăm părerea dumneavoastră despre softurile CSi. Cum se deosebesc acestea de alte produse similare din piață și care sunt beneficiile lor?

Personal, folosesc programele dezvoltate de CSi încă din timpul facultății, când utilizarea lor se făcea în lipsa interfeței grafice, prin linie de comandă, și le-am folosit întotdeauna în activitatea de proiectare. Le-am utilizat frecvent și în condiții bune, astfel încât mi-ar fi greu să fac o comparație cu alte produse similare, întrucât nu am avut nevoia să dezvolt o experientă suficientă de folosire a altor soluții software. Acest fapt l-aș prezenta ca fiind principalul beneficiu.