fbpx

Etabs Basics Step by Step: Perspectiva participanților la curs și impresiile lor în urma acestuia

Perspectiva participanților la cursul de „Concepte de conformare seismică a structurilor de beton”
08/02/2021
DIA1
[Studiu de caz] Di&A Design Consulting
16/04/2021
Show all

Etabs Basics Step by Step: Perspectiva participanților la curs și impresiile lor în urma acestuia

Foto by freepik.com

În perioada 17-18 februarie, CSi România a organizat cursul Etabs Basics Step by Step, menit să ofere o primă incursiune în instrumentele softului de modelare și analiză structurală. El a venit în sprijinul inginerilor care urmăresc să asimileze și să își însușească noțiunile de bază ale modelării și analizei în ETABS, începând cu introducerea geometriei și definirea materialelor, continuând cu definirea încărcărilor și a combinațiilor de încărcare și ajungând la vizualizarea rezultatelor (eforturi, deformații).

În cadrul cursului, a fost parcursă fiecare etapă a procesului de modelare a unei structuri în cadre cu diafragme și nucleu central, fiind atinse numeroase noțiuni de bază. La finalul cursului, participanții au beneficiat de un suport grafic, pe care îl pot utiliza în proiectele lor viitoare. De asemenea, tot în acest punct, am discutat cu aceștia pentru a vedea impresiile cu care ei au rămas, cele mai importante subiecte abordate și tematicile pe care ei le doresc să le aprofundeze în viitor.

CSi: Ce te-a determinat să participi la acest curs?

Ligia L.: Oportunitatea de a învăța despre Etabs. Am auzit că reprezintă varianta mai practică a SAP-ului, specifică aplicațiilor în construcții civile. Mă gândeam la avantajele în modelare, rutina de lucru și la modul în care este prezentat software-ul ca produs.

Attila K.: Era o oportunitate foarte bună pentru a învăța un nou program structural, care ne poate ajuta mult în viitor.

Matei P.: Cunoscând cât de cât programul SAP2000, am vrut să văd cât de diferit este față de ETABS și dacă e o soluție pentru tipul de structuri la care lucrez în prezent.

Paul-Sebastian C.: Am vrut să aflu cât mai multe informații cu scopul de a folosi pe viitor software-uri BIM.

Dragoș M.: Noutatea, datorită faptului că acesta este primul curs de ETABS din România de care am aflat până acum.

CSi: Cel mai probabil te-ai înscris la curs având anumite așteptări. Spune-ne care ar fi cea mai importantă dintre ele și dacă a fost sau nu îndeplinită.

Ioan F.: Cea mai importantă așteptare a fost explicarea celor mai importante etape din modelarea unei structuri, precum și extragerea rezultatelor. Așteptarea mi-a fost îndeplinită.

Bogdan C.: Am dorit să modelez o structură și să realizez toate setările în program de la zero, dorință ce a îndeplinită.

Ligia L.:M-am înscris la curs având așteptarea de a dobândi cunoștințele necesare pentru a modela o structură și pentru a extrage rezultatele relevante. Ulterior, doresc să utilizez ETABS în cadrul proiectului de licență.

Attila K.: Așteptarea mea a fost ca la sfârșitul cursului să știu să realizez o structură simplă în ETABS, altfel spus să am o bază după care să mă dezvolt. Ea a fost atinsă în proporție de 100%.

Paul-Sebastian C.: Așteptările mele au fost chiar întrecute. Am aflat informații utile, nu doar despre cum se folosesc software-urile CSi, ci și în legătură cu aspectele inginerești din realitate care se aplică în acestea.

CSi: Cum ai simțit experiența cursului în format webinar, comparativ cu experiența unui curs “on site”?

Bogdan C.: Părerea mea este că nu a avut nici un minus. Am participat și la cursuri “on site”, dar pot să spun că cel online a fost mai productiv, mai ieftin si mai comod. Cred că așa ar trebui organizate toate cursurile. Singurul dezavantaj e că se pierde șansa de a cunoaște personal noi oameni.

Ligia L.: Fiind deja obișnuită (îndrăznesc să spun) cu predarea online, consider că experiența a fot una reușită, la care m-am bucurat să particip. Un dezavantaj care nu ar fi apărut în „on site” este faptul că, fiind prezentat în sistem de conferință, programul are un randament mai scăzut. Dar, printr-o comunicare eficientă, cred că această piedică poate fi depășită.

Valentin Mihai C.: Destul de bine, începem să ne obișnuim ușor cu școala/munca online, altfel riscăm să pierdem pasul cu evoluțiile actuale.

Attila K.: Din punctul meu de vedere, utilizarea programului a fost mai vizibilă și mai ușor de urmărit. Nu am simțit niciun dezavantaj din cauza faptului că acest curs s-a desfășurat online și nu on site.

Paul-Sebastian C.: Am simțit ușor lipsa de comunicare dintre participanți. Probabil “on site” ar fi existat mai multă interacțiune între aceștia.

CSi: Ai experimentat dificultăți în timpul cursului în ceea ce privește funcționarea licenței trial, ritmul prezentării sau modul de expunere a informației?

Ioan F.: Licența trial a funcționat perfect. Ritmul a fost unul alert, necesitând atenție maximă, dar per total am reușit să mențin pasul. Menționez însă că pentru o persoană care nu a mai utilizat ETABS, această sarcină ar fi putut fi dificilă.

Paul-Sebastian C.: Licența a funcționat perfect, activarea a fost rapidă. Am lucrat mai lent, deoarece nu am ecrane multiple care să îmi eficientizeze activitatea. Mulțumesc mult pentru că ați share-uit cu noi modelul pe parcursul prezentării!

Dragoș M.: Nu. Am folosit licența trial cu succes, iar ritmul și modul de expunere a fost foarte bun.

Valentin Mihai C.: Nu, explicațiile au fost foarte clare și pe înțelesul tuturor.

Vasile T.: Nu, totul a funcționat fără probleme.

CSi: Ce ne sugerezi să îmbunătățim pentru viitoarele cursuri? Ce ți-ar fi făcut experiența mai plăcută și mai folositoare?

Attila K.: Mi-a plăcut foarte mult faptul că, atunci când a venit vorba de repetare, au fost arătate mai multe moduri de lucru, ajutându-ne astfel să cunoaștem mai bine programul. A fost un curs foarte folositor, plin de informații noi, iar realizatorul său a stat la dispoziție la orice întrebare și a oferit întotdeauna un răspuns clar.

Valentin Mihai C.: Vă sugerez să le oferiți participanților posibilitatea de a exersa în timpul cursului/după curs “un anumit număr de pași”, pentru a-i familiariza cu comenzile și modul de lucru al software-ului.

Vasile T.: Cât mai multe cursuri de acest gen, mi-ar plăcea să avem șansa să învățăm mai multe și despre analiza neliniară.

Dragoș M.: Pentru nivelul la care a țintit, totul a fost ok. Nimic de reproșat sau de îmbunătățit.

Roman B.: Aș recomanda introducerea mai multor aspecte teoretice, cu privire la modul de funcționare.

CSi: Ce le-ai transmite colegilor ingineri referitor la participarea la astfel de cursuri?

Matei P.: Merită. Este un curs care trebuie parcurs de oricine începe să lucreze în proiectare cu ajutorul unui program de calcul.

Dragoș M.: Să meargă la genul acesta de cursuri regulat, să investească în ei, să considere că niciodată nu știu destul și că tot timpul pot învăța sau dezvolta lucruri noi.

Attila K.: Este o oportunitate foarte bună, pentru că programul ETABS ne poate ușura munca față de SAP2000, deci într-un timp scurt putem să învățăm un alt soft performant.

Vasile T.: În sfârșit avem șansa să învățăm pas cu pas unele programe de la CSi.

Paul-Sebastian C.: Le-aș comunica că acest curs reprezintă o investiție în abilitățile lor.

Acestea reprezintă doar o parte din discuțiile avute cu participanții la finalul cursului. În mod similar celui organizat în ianuarie, denumit „Concepte de conformare seismică a structurilor de beton”, recepția sa a fost extrem de pozitivă. De aceea, ne propunem să nu ne oprim aici, continuând să susținem tinerii ingineri în evoluția lor profesională. Urmărește-ne pe pagina de Facebook sau LinkedIn pentru a afla mai multe detalii despre activitățile noastre și pentru a te menține informat cu privire la cursurile pe care le vom desfășura în continuare.